Ratatujs
Sastāvdaļas
  • 2 baklažāni (nelieli)
  • 1 kabacis vai cukīni (neliels)
  • 8 – 10 tomāti (vidēji)
  • 1 liels vai 2 vidēji sīpoli
  • 1 paprika
  • 5 -6 ķiploka daiviņas
  • zaļumi (pētersīļi, koriandrs (ja patīk), baziliks, timiāns)
  • 3 - 4 ēdamkarotes sausais baltvīns
  • 2 ēdamkarotes tomātu pasta
  • Floriol rapšu eļļa (cepšanai un apslacīšanai)
  • sāls
  • pipari
  • garšvielas (koriandrs, oregano, baziliks)

Ratatujs

  1. Sīpolu sagriež palielos gabalos un apcep Floriol rapšu eļļā kopā ar ķiploku (2 – 3 daiviņas izspiež caur ķiploku spiedi).
  2. Papriku sagriež nelielos kubiņos, pievieno sīpoliem un cep 3 – 4 minūtes.
  3. Četrus tomātus nomizo un sablendē. Tomātus pievieno pannas saturam un sautē uz vidējas uguns apmēram 5 minūtes.
  4. Pievieno tomātu pastu, 3 – 4 ēdamkarotes vīna, sāli, garšvielas, uzvāra, tad sautē zem vāka uz mazas uguns apmēram 5 minūtes.
  5. Pusi no iegūtās masas liek cepamajā formā.
  6. Baklažānus, kabaci vai cukīni un tomātus sagriež plānās šķēlēs (ne biezākās par 5 mm) un pamīšus liek cepamajā formā, kārtojot diezgan cieši vienu pie otra.
  7. Zaļumus (pētersīļus, baziliku) smalki sakapā un pārber dārzeņiem, pievienojot caur ķiploku presi izspiestus ķiplokus, pārkaisa timiānu. Apslaka ar Floriol rapšu eļļu (2 – 3 ēdamkarotes). Pieliek sāli, piparus un kaltētās garšvielas. Pa virsu liek atlikušo pannas saturu.
  8. Ratatuju cep cepeškrāsnī 190 grādos 60 minūtes. Cepamo formu labāk apsegt ar cepamo papīru. Lai tas labāk turētos, formas malas apsmērē ar eļļu, tad papīrs labāk pielips.

Šo no Provansas nākušo dārzeņu sautējumu var ēst gan kā pamatēdienu, gan kā piedevu pie gaļas. Tas labi garšos gan silts, gan jau atdzisis. Izbaudiet!