Piparkūkas
piparkukas
Sastāvdaļas
  • 2,5 kg miltu
  • 1,5 kg cukura
  • 1/2 glāze Floriol rapšu eļļas
  • 1/2 glāze ūdens
  • 3 olas
  • cepamā pulvera
  • vismaz 3 muskatrieksti (jāsamaļ)
  • vismaz 30 krustnagliņas (jāsamaļ)
  • vismaz 10 kardamona graudiņi (jāsamaļ)
  • vismaz 1 ēdamkarote kanēļa
  • vismaz 1 ēdamkarote malta koriandra
  • kaltētas citronu vai apelsīnu miziņas (jāsamaļ)
  • citas garšvielas (pēc ieskatiem) – ķimenes, ingvers, melnie un smaržīgie pipari, vaniļa

Piparkūkas

  1. Katlā (vislabāk čuguna) izkausē un sagrauzdē puskilogramu cukura, pielej ūdeni, ieber vēl 1 kg cukura. Kad cukurs izkusis un izveidojies brūns sīrups, pielej rapšu eļļu. Vēl karstā masā iekuļ 2 kg miltu un garšvielas, visu labi samaisa un atstāj līdz nākamajai dienai.
  2. Otrā dienā sakuļ trīs olas ar cepamo pulveri (citronskābi un sodu), pievieno mīklai kopā ar vēl puskilogramu miltu un mīca, līdz tā kļūst mīksta un gluda.
  3. Kad mīkla ir gatava, sadala to vairākās porcijās, ja negribēs cept visu uzreiz, ietin tās pārtikas plēvē un noglabā ledusskapī. Labi, ja mīklai ļauj vismaz dažas dienas ievilkties, bet vislabāk nedēļu vai pat divas!
  4. Piparkūku rotāšanai noderēs rieksti un rozīnes, kausēta šokolāde un pūdercukura glazūra (1 glāzi pūdercukura saputo ar 1 olas baltumu un nedaudz citrona sulas).

Lai prieks jums un jūsu mīļajiem!