Pesto
Sastāvdaļas
- 100 g bazilika (var aizstāt vai papildināt ar pētersīļiem, lakšiem, biešu lapiņām, rukolu, skābenēm vai citiem sezonas zaļumiem)
- 100 g parmezāna vai kāda cita cietā tipa siera
- 100 g ciedru riekstu (var izmantot arī Indijas riekstus vai valriekstus)
- 1/2 citrons
- 1 ēd.k. cukura
- 1 tējkarote sāls
- 2-3 daiviņas ķiploka
- ~200 ml Floriol rapšu eļļas
Pesto
- Apgrauzdē riekstus cepeškrāsnī vai uz pannas.
- Sablendē riekstus ar eļļu.
- Pievieno zaļumus, ķiploku un blendē līdz veidojas viendabīga masa.
- Tad pievieno sāli, cukuru, svaigi spiestu citrona sulu un smalki sarīvētu sieru. Vēlreiz visu kopā sablendē.
- Lieto uzreiz vai pilda burciņās un liek ledusskapī.
Pesto var uzglabāt 2-3 mēnešus - galvenais priekšnosacījums, lai pesto virskārta būtu noklāta ar eļļu. Vēl drošāks veids, kā pesto saglabāt vēlākam laikam, - salej to ledus trauciņos un tad sasaldē.
Pesto ir ideāla mērce salātiem, taču tā izmantošanai variāciju ir daudz un dažādu, piemēram, vari pievienot tējkaroti pesto krēmzupai pirms pasniegšanas, iemaisīt omletē, pievienot sāļo pīrāgu pildījumam, apsmērēt picas pamatni pirms cepšanas, iepildīt vistas filejā ar sieru vai apziest lasi pirms ietīšanas cepamajā papīrā utt.